Schouwburg Amphion uit Doetinchem is op 28 januari uitgeroepen tot Theater van het Jaar door de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP). Het theater mag een jaar lang de speciaal door Carla Janssen-Höfelt ontworpen theaterstoel tentoonstellen, met daarop de namen van alle winnaars van de afgelopen jaren. De VVTP Theaterfotoprijs 2012 is gewonnen door Jan Versweyveld, voor zijn foto van Macbeth van Toneelgroep Amsterdam. De prijzen werden uitgereikt tijdens de VVTP Theaterbeurs in het Beatrix Theater in Utrecht.

Schouwburg Amphion won de Theater van het Jaar Prijs vanwege zijn enorme gastvrijheid voor zowel publiek als bespelers. Ook prijst de VVTP de manier waarop het theater met een zeer gevarieerd programma bezoekers uit Doetinchem en wijde omgeving weet te trekken, waarbij het risico’s in de programmering niet uit de weg gaat maar juist ziet als avontuur. De andere genomineerden waren Theater Diligentia in Den Haag, Parktheater in Eindhoven, het Zaantheater in Zaandam en de Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk. Op laatstgenoemde na waren alle theaters in 2011 ook genomineerd. Vorig jaar won de Goudse Schouwburg de prijs.

Jan Versweyveld kreeg de VVTP Theaterfotoprijs 2012, de prijs voor de beste scènefoto van een Nederlandse theatervoorstelling van het afgelopen theaterseizoen, uit handen van John Lukken, juryvoorzitter en hoofdredacteur van Veronica Magazine,  en acteur/regisseur Peter Tuinman. Ook in de jury zat Cornald Maas, presentator van Opium. In het juryrapport wordt de foto van Versweyveld geroemd om zijn fraaie compositie, waar rust en deemoed in de ogen van de acteur liggen opgeslagen en waarin onmiddellijk duidelijk is wat zich in de gefotografeerde scène heeft voltrokken. Versweyveld liet genomineerden Hans Gerritsen (twee keer genomineerd), Bowie Verschuren en Phile Deprez achter zich. De prijs, 2500 euro, is ter beschikking gesteld door Veronica Magazine.

De Vereniging Vrije Theaterproducenten bestaat uit negentien grote theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa zestig procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. VVTP-voorzitter Erwin van Lambaart: ‘Het zijn lastige tijden in de theater- en entertainmentwereld. Juist daarom is het nu essentieel om niet alleen geslaagde producties te presenteren maar dat ook te doen in meer dan geslaagde theaters. Waar de rode loper zowel aan de voor- als achterdeur klaar ligt, maar waar ook alle andere onderdelen van de bedrijfsvoering perfect in orde zijn. Van veiligheid tot techniek en van de koffie tot de publiciteitsafdeling.’

(foto: Jan Versweyveld)