Op uitnodiging van de Schaduwploeg opent Ramsey Nasr het ITs Festival in Amsterdam met een eerste ‘State of the ExITs’. De Schaduwploeg, een groep studenten en alumni van de Nederlandse theater- en dansopleidingen, uitte vorig jaar felle kritiek op het afstudeerfestival. Dit jaar organiseren zij de opening, het festivalhart en het slot.

Centraal stelt De Schaduwploeg uitwisseling en ontmoeting tussen studenten, het theaterveld en de maatschappij. Hun statement lees je in de zomereditie van Theatermaker.

Ze kozen voor acteur en schrijver Ramsey Nasr vanwege zijn bevlogenheid voor het nutteloze experiment in de kunst en zijn pleidooi voor de onrendabele keuze om een kunstopleiding te doen.

Tijdens het ITs Festival (19-26 juni) maakt de Schaduwploeg zeven dagen lang radio. Gasten uit de kunstsector en daarbuiten gaan met de studenten en het publiek in gesprek in de onderdelen State of the ITs, State of the Arts, State of Society en State of Education.

Het ITs Festival toont onder artistieke leiding van Theu Boermans werk van de afstuderende dansers, mimers, acteurs, regisseurs, scenografen en choreografen van de officiële Nederlandse opleidingen. Ook is een selectie van de beste buitenlandse afstudeervoorstellingen te zien.

Foto: Ramsey Nasr