Vandaag verschijnt de nieuwe editie van theaterglossy Scènes met een speciale bijlage over de gezelschappen die nu ondersteund worden door het Fonds Podiumkunsten. Cultuurminister Van Engelshoven wil bij dat Fonds 8,6 miljoen euro weghalen. 10 december zal Mirjam Terpstra, directeur van Nederlandse Associatie van de Podiumkunsten (NAPK), de 96 pagina tellende special overhandigen aan de cultuurwoordvoerders van de Tweede Kamer. 

De bijlage, met de naam Zie ons!, ontstond op verzoek van de NAPK en Orkaterdirecteur Marc van Warmerdam. Scènes sprak met 84 van de 113 culturele instellingen die op dit moment worden gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten. Als de plannen van de minister doorgaan, verdwijnt daarvan misschien de helft.

De special opent met een brief van Terpstra aan de minister. Hierin geeft zij aan dat een halvering ‘desastreus’ zal zijn voor de podiumkunstensector. Ze schrijft: ‘We vrezen vernietiging van creatief kapitaal. Maar gelukkig is het nog niet te laat.’ De sector hoopt samen met de minister tot een oplossing te komen.

Regisseur Ivo van Hove roemt in een column ons huidige ‘unieke’ theaterbestel, met naast een aantal grote instituten met topkunstenaars, ‘een rijkdom van vele kleine tot grotere initiatieven’. Bij elkaar opgeteld staan ze volgens hem ‘voor een veelkleurig, rijkgeschakeerd landschap waarin podia in het hele land kunnen kiezen uit een divers aanbod, van zeer kleinschalig en experimenteel tot toegankelijke familievoorstellingen.’ Een groot en divers landschap maakt het tevens mogelijk ‘dat er scherpte en dynamiek is. Het staat garant voor doorstroming en voortdurende transformatie.’