Sarah Moeremans wordt in 2025 artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Dat maakt de Raad van Toezicht vandaag bekend. Afgelopen juni kondigden zakelijk en artistiek leider Sophie Lambo en Piet Menu al aan een stap opzij te gaan zetten om ‘vers bloed de kans geven deze sterke organisatie te leiden’.

Sarah Moeremans (1979) is regisseur, acteur en vormgever. Ze volgde de acteursopleiding bij studio Herman Teirlinck en de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Sinds haar afstuderen werkte ze met diverse theatergezelschappen, regelmatig met schrijver en dramaturg Joachim Robbrecht. Van 2012 tot 2017 maakte ze deel uit van het plug&play collectief Moeremans&Sons. Van 2013 tot 2016 was ze huisregisseur bij het Noord Nederlands Toneel. Daarna werd ze tot 2021 huisregisseur en deel van de artistieke staf van Toneelgroep Oostpool.

Sinds 2021 is Moeremans al vaste maker en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel. Ze gaat nu ook de nieuwe plannen voor het gezelschap ontwikkelen voor de subsisidieperiode 2025-2028, samen met een nog te benoemen nieuwe zakelijk directeur. Naast haar directeurschap wil Moeremans blijven regisseren.

Moeremans laat weten enorm veel zin te hebben om het volgende avontuur van Het Zuidelijk Toneel mee te mogen gaan schrijven. ‘Het Zuidelijk Toneel heeft een ronkend verleden en een bruisend heden. Die combinatie is mega inspirerend voor de toekomst.’ Ze wil het gezelschap een voortrekkersrol laten spelen in duurzaamheid, zowel voor mens als materie, en op zoek gaan naar organisatorische en productionele innovaties. ‘Onze inzet is om opwindende voorstellingen te brengen waarin waanzin zinvol kan zijn en onrealistische visies kunnen inspireren.’

Huidig artistiek directeur Piet Menu is ’trots en blij’ met zijn opvolger. ‘Ze kent de grote zaal als haar broekzak, ze denkt speels en spitsvondig over de verbeeldingsmachine genaamd theater en ze brengt spelers naar een hoger niveau. En we delen een liefde voor spelregels en humor. De toekomst oogt mooi.’

Moeremans combineert in haar voorstellingen filosofie met veel humor. Op dit moment is haar regie Shut Up and Play with Me te zien. De komende periode maakt ze voor de grote zaal Mission Moliére. Begin volgend seizoen gaat ze opnieuw de botsing aan met de Noorse mastodont Henrik Ibsen in een her-enscenèring van de Crashtest Ibsen cyclus, waar ze in 2012 aan begon. Daarna wordt de vervreemdende theaterervaring What Ever Happened to Mister Pete? hernomen.

Foto: Sofie Knijff