De Erik Vos Prijs gaat dit jaar naar regisseuse Sarah Moeremans. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro en is vrijdag 5 september door de naamgever zelf uitgereikt tijdens het Nederlands Theaterfestival in Theater Bellevue in Amsterdam.

Sarah Moeremans (1979) studeerde aan de Kunsthumaniora Sint Lucas in Gent (kostuum, mode en textielontwerp), aan de acteursopleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Voor haar afstudeerregie Roostattoo won zij in 2005 de Ton Lutz Prijs. Als actrice, regisseuse en vormgeefster werkte ze onder andere bij het Huis van Bourgondië, Toneelhuis, Victoria, de Veenfabriek, Theater Frascati en het Ro Theater. Momenteel is zij vaste regisseuse bij het Noord Nederlands Toneel (NNT) en de stuwende kracht binnen het theatercollectief Moeremans&Sons. Afgelopen woensdag ging het door haar bij Orkater geregisseerde Een pure formaliteit in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Met haar voorstellingen snijdt Moeremans bij voorkeur grote filosofische en morele vraagstukken aan, waarbij ze haar ambachtelijke, monumentale en dramaturgische inzicht verbindt met ontwrichtende, aanstekelijke performance. Een speciale vermelding verdient haar recente Crashtest Ibsen-reeks bij het NNT, waarin zij op trefzekere wijze het theater zowel weet te bespotten als te vieren. De jury meent dat Sarah Moeremans zichzelf de laatste jaren zodanig heeft weten te overtreffen, dat zij een meer dan terechte winnaar is van de Erik Vos Prijs 2014.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt en gaat vergezeld van een geldbedrag van vijfduizend euro. Eerdere winnaars waren Daniëlle Wagenaar, Ola Mafalaani, Hotel Modern, Lotte van den Berg, Jetse Batelaan, Laura van Dolron, Susanne Kennedy en Alexandra Broeder. De jury bestaat uit Leonie Clement, Eve Hopkins, Tobias Kokkelmans en Steven Peters.

De jury richt zich bij haar keuze op de nieuwe generatie theatermakers, die zich in een relatief korte periode van werkzaamheid heeft onderscheiden door zeggingskracht, sterke vormtaal, artistieke eigenheid en vakmanschap.

De Stichting Erik Vos Prijs is opgericht in 1997, met als aanleiding het afscheid van Erik Vos als artistiek leider van Toneelgroep De Appel en is gevestigd in Den Haag. Deze prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de ABN AMRO, de Stichting Vrienden van Toneelgroep De Appel en het ministerie van OCW.