Performer en choreografe Sarada Sarita en het duo Christiaan De Donder & Sedrig Verwoert zijn de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2019. De prijs voor nieuw choreografisch talent, met een waarde van 50.000 euro, werd gisteren in Schouwburg Odeon uitgereikt door bestuurslid van het BNG Cultuurfonds en burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen. De winnaars mogen hun werk dit najaar presenteren tijdens een tournee langs vijftien theaters.

Met de jaarlijkse BNG Bank Dansprijs wil het BNG Cultuurfonds getalenteerde choreografen stimuleren en ‘een belangrijke stap voorwaarts bieden in hun carrière’. De winnaars van dit jaar brengen volgens de jury ‘een originele mix van virtuoos uitgevoerde dansstijlen naar het theaterpodium, waarin zij duidelijk een sociaal-maatschappelijk statement uitdrukken’.

Sarada Sarita (1987) ontvangt de prijs voor Q4: Quantified. In deze voorstelling geeft Sarita volgens de jury ‘een politieke lading aan de expressieve, gestileerde en bijna spirituele combinatie van voguing & waacking’. Via een voice-over en de bezwerende stem van vocalist Guillermo Blinker (alias Otion) doet ze een oproep voor gelijkwaardigheid en menselijkheid en het overstijgen van hokjesdenken. ‘Sarita laat haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen, uitzonderlijk precies uitgevoerd, en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. Vorm en inhoud vallen perfect samen in deze esthetisch intrigerende voorstelling met activistische ondertoon.’ Sarita won eerder een Zilveren Krekel voor beste jeugdpodiumpresentatie in het balletsprookje GRIMM.

Christiaan De Donder (1993) en Sedrig Verwoert (1992) vielen bij de jury op met hun zelf gecreëerde They/Them, een autobiografisch duet over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobieZe zijn daarin ‘aan elkaar gewaagd, halen het spannendste in elkaar naar boven en stuwen elkaar naar hoog niveau’. In They/Them mixen ze bewegingen uit allerlei genres zoals modern, klassiek, voguing, house en urban ’tot een zwarte paringsdans met koninklijke allure’. Het duo ontmoette elkaar tijdens audities voor het televisieprogramma So You Think You Can Dance en wonnen eerder al de Leo Spreksel Award.

Q4: Quantified en They/Them gaan dit najaar als double-bill op tournee onder de naam ‘DansClick 21’. De voorstellingen worden dan omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers na te praten.

De BNG Bank Dansprijs Jury bestaat uit Mat Meijs (secretaris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds), Stacz Wilhelm (artistiek leider Korzo producties en dansprogrammeur Korzo theater), Ingrid Melman (dans- en theaterprogrammeur De Lieve Vrouw in Amersfoort), Heleen Volman (artistiek leider DansBrabant) en juryvoorzitter Annette Embrechts (dans- en theaterjournalist bij de Volkskrant).

Foto: Q4: Quantified – Steven Tips