Stichting Droom en Daad wil in Rotterdam een grootschalig Danshuis van 8.000 vierkante meter realiseren. Het filantropisch fonds heeft het Chinese MAD Architects gevraagd een schetsontwerp te maken. Beoogde locatie is het Provimi pakhuis.

Het Danshuis wil alle dansstijlen samen onder één dak brengen met professioneel geoutilleerde dansstudio’s, een showcase-studio, een tentoonstellingsruimte, een danssalon en een toegankelijk dakterras met uitzicht over de Maas.

De beoogde locatie, het Rotterdamse Provimi pakhuis, maakte oorspronkelijk deel uit van de Fenixloods, waar Stichting Droom en Daad momenteel al een restaurant, culturele ruimtes (3.000 m2) en FENIX (9.000 m2), een museum voor migratie, realiseert. Onder de noemer ‘FENIX Voltooid’ wordt de kade langs FENIX en het Danshuis doorgetrokken, waardoor een groene wandelroute ontstaat. Onder het Dolf Henkesplein komt een ondergrondse fietsenstalling voor 700 fietsen.

Volgens de Stichting is er in Rotterdam een dringende behoefte aan geschikte studio’s voor zowel professionele als amateurgezelschappen. De stad kent een gevarieerde danssector met onder meer vakopleiding Codarts, het nieuwe HipHopHuis, productiehuis Dansateliers en gezelschappen als Scapino Rotterdam, Conny Janssen Danst, Lloyds Company en Misiconi Company. Alle dansgezelschappen, klein of groot, professioneel of amateur, mogen straks gebruikmaken van de faciliteiten van Het Danshuis. De bedoeling is dat gevestigde namen en jonge makers er ook gaan (samen)werken en publiek er laagdrempelig repetities en voorstellingen kan bijwonen.

Stichting Droom en Daad is in 2017 opgericht als filantropisch fonds voor Rotterdam. Het ondersteunt culturele instellingen, helpt individuele kunstenaars en ontwikkelt eigen initiatieven. Het Danshuis is het nieuwste grote project van een reeks waarin de stichting voormalige historische havengebouwen, en vervallen stadsdelen revitaliseert.

Foto: Droom en Daad