De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) adviseert Urland, Ward/Ward, Laura van Dolron, Studio de Bakkerij en urban dansgezelschap Got Skills subsidie te verlenen voor het kunstenplan 2017-2020. Momenteel ontvangen zij nog geen gemeentelijke subsidie. Ook adviseert de raad een aanzienlijke hoger subsidiebedrag voor het Hiphophuis: 570 duizend euro, een groei van ruim 260 duizend euro.

Dat blijkt uit het Cultuurplanadvies 2017-2020 dat de RRKC op 1 juni presenteerde. Ook de Operadagen Rotterdam, Conny Janssen Danst, Rotterdam Circusstad, Theater Zuidplein en Theater Walhalla krijgen een hoger subsidiebedrag dan zij nu ontvangen. De RRKC ziet veel nieuwe initiatieven en creativiteit in Rotterdam, ‘de stadscultuur leeft’, schrijft hij. Wel signaleert de raad dat de effecten van de bezuinigingen en de gevolgen van de economische crisis nu pas aan het licht komen.

Theater Rotterdam

De RRKC adviseert tegen de gevraagde extra subsidie van Theater Rotterdam van 9,2 miljoen, de subsidie blijft 8,6 miljoen. De RRKC heeft alle vertrouwen in de kwaliteit van de theatermakers en programmeurs binnen Theater Rotterdam, maar heeft door dat het trage tempo van de fusie en de onduidelijkheid over de inrichting van de directie en Raad van Toezicht twijfels bij de waarde die een fusie zou toevoegen. De raad vindt dat het beleidsplan onvoldoende onderbouwt waarom extra subsidie nodig is. De organisatiestructuur en het plan voor publieksbereik zijn onvoldoende uitgewerkt.

Hofplein Rotterdam

Hofplein Rotterdam zou aanzienlijk minder subsidie moeten krijgen, oordeelt de raad. Het jeugdtheater vroeg 1,95 miljoen euro aan, maar krijgt slechts 950 duizend geadviseerd, bijna een halvering van de 1,78 miljoen die het theater in het huidige kunstenplan ontvangt. De raad waardeert de ruime ervaring van Hofplein, maar vindt de huidige organisatie te weinig toekomstbestendig en te zwaar.

Een negatief subsidieadvies geeft de raad aan het International Comedy Festival Rotterdam, Cameretten, Onderwater Producties, Opera Minora, Rotterdamse Poppenspelers, Rogie c.s. en Shimmy Shake.

Onverminderd positief blijft de raad over het Luxor Theater Rotterdam, Maas theater en dans, de Rotterdam Connectie, Hotel Modern, Dansaleliers, Scapino Ballet Rotterdam en TheaterNetwerk Rotterdam.

In september reageert het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders op het advies, in november presenteert de gemeenteraad de definitieve subsidietoekenningen.