Het Vlaamse dansgezelschap Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas zal de volledige opbrengst van Verklärte Nacht in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 25 mei afstaan aan Maatschappij Discordia. Dit uit solidariteit met het theatercollectief, dat de afgelopen maanden niet alleen het grootste deel van zijn subsidie kwijtraakte, maar ook zijn volledige decoropslag.

Door een afwijzing van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en plaatsing onder de zaaglijn (‘B-categorie’) door het Fonds Podiumkunsten verloor Maatschappij Discordia deze zomer het grootste deel van zijn subsidie. Tot overmaat van ramp zag het collectief in de Nieuwjaarsnacht zijn loods met een zorgvuldig opgebouwde collectie decors en attributen volledig in vlammen opgaan.

Op 25 mei zal rondom het dansduet Verklärte Nacht op ‘Discordiaanse wijze’ worden stilgestaan bij het lot van het collectief en de relatie met Anne Teresa De Keersmaeker, onder meer in een inleiding door Constant Meijers, oud-hoofdredacteur van Theatermaker. Ook wordt er aandacht gevraagd voor het lot van andere middelgrote kunstinstellingen die in het Kunstenplan 2017-2020 uit de culturele infrastructuur zijn verwijderd of in de B-categorie van het Fonds Podiumkunsten zijn beland.

De band tussen Rosas en Discordia is een hechte. Beide gezelschappen werkten al in de vroege jaren tachtig samen in het legendarische Shaffy Theater in Felix Meritis. Jan Joris Lamers van Discordia ontwierp decors en affiches voor producties van De Keersmaeker. Samen werkten ze aan de opera Hanjo van Toshio Hosokawa in het Festival Aix-en-Provence (2004), waar De Keersmaeker voor de regie tekende en Lamers voor scenografie en licht. Hun artistieke werkwijze kent vele overeenkomsten, de vriendschappelijke banden zijn nog altijd hecht. Diverse leden van Discordia geven les op P.A.R.T.S., de opleiding voor dansers en choreografen van Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas in Brussel.

De Stadsschouwburg heeft de Rabozaal belangeloos ter beschikking gesteld. Kaarten voor alle rangen worden verkocht voor 25 euro.

Foto: Wouter van den Brink