Cabaretrecensent Ron Rijghard is de nieuwe theaterredacteur van NRC Handelsblad. Hij volgt bij de krant Herien Wensink op, die in mei overstapte naar de Volkskrant.  ‘Onafhankelijk, dwars en niet te intimideren’, noemt NRC-redacteur Joyce Roodnat  Rijghard op twitter.

Rijghard studeerde Nederlands in Leiden, waarna hij onder meer hoofdredacteur was van het universiteitsblad Mare en toneelrecensent voor het Leidsch Dagblad. Sinds 2001 werkt hij bij de cultuurredactie van NRC Handelsblad en nrc.next. Hij schreef er over onder meer poëzie, popmuziek en cultuurpolitiek, en specialiseerde zich de laatste jaren in strips, theater en vooral cabaret.

Zijn interviews met dichters werden in 2010 gebundeld in het boek Ik deug alleen voor de poëzie. Samen met Annette Portegies schreef hij Nederlandse literatuur in een notendop (1999). Voor vakblad Theatermaker maakte Rijghard een reeks interviews met theaterrecensenten, die in 2003 gebundeld werden in het het boekje Theaterkritiek in Nederland.

Rijghard hoopt in zijn nieuwe functie ‘net als Herien theater belangrijk te maken in de krant’. Hij hoopt zich te onderscheiden met onder meer ‘grote, analyserende trendstukken over de staat van het theater. Wie zijn de belangrijkste mensen? Wat gebeurt er op dit moment?’ Hij ziet bijvoorbeeld ‘makers buiten de muren van het theater hele spannende dingen doen’. Daar vindt volgens hem een artistieke ontwikkeling plaats ‘die harder gaat dan in het gewone zalen circuit, en die veel sterker reageert op de thema’s van dit moment, zoals migratie en klimaat.’

NRC Handelsblad schrijft binnenkort vacatures uit voor een extra theater- en cabaretrecensent.

Foto: NRC