Theatermaker en kunstenaar Judith Nab neemt op 26 mei aanstaande de Adriaan Roland Holstprijs voor Kunst in ontvangst. Zij krijgt de prijs, een stipendium van vijfduizend euro en een penning van kunstenaar Geer Roobeek, voor haar hele twintigjarige oeuvre.

Judith Nab studeerde bij de wereldberoemde mimespeler Marcel Marceau aan zijn École Internationale de Mimodrame de Paris. Vanaf het begin van haar carrière werkt zij regelmatig samen met haar vader, de schilder en tekenaar Dirck Nab en met componist Jacob ter Veldhuis. In haar werk combineert zij theatrale elementen, beeldende kunst, muziek en digitale media. Zij presenteerde haar projecten al eens bij het gerenommeerde Theaterspektakel Zürich, Kröller-Müller Museum en De Zomer van Antwerpen.

Nab heeft volgens de jury ‘een prachtig oeuvre van hoog niveau opgebouwd. Haar artistieke ontwikkeling is consistent en eigenzinnig.’ Haar laatste grote project Mijn huis, de rest van de wereld en daarbuiten begon in 2011 en toert nog steeds door Europa. Nab transformeerde hiervoor ideeën van kinderen en wetenschappers in een multimediale installatie. De toeschouwers nemen plaats in een doorzichtig huis, waarbij om hen heen een montage van geprojecteerde tekeningen, animaties, video-opnames, muziek, geluid en interviews plaatsvindt. ‘Zo wordt het publiek ondergedompeld in een overweldigend universum waarbinnen de verbeelding sturend is. Judith Nab laat zien dat kinderen en wetenschappers elkaar prima verstaan. Ze brengt het zichtbare en het onzichtbare samen. Kan kunst een mooier resultaat geven?’ looft de jury.

De A. Roland Holstprijzen worden driejaarlijks uitgereikt in de categorie Kunst en Poëzie. De prijsuitreiking is dit jaar in de Ruïnekerk in Bergen, het dorp waar Adriaan Roland Holst (1888-1976) precies honderd jaar geleden ging wonen.