Roeland Fernhout verlaat na zestien jaar het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging, wil zich meer op film- en televisierollen richten en ruimte maken voor jong talent.

‘Ik heb een fantastische tijd gehad, maar ik wil mijn blik verder verbreden’, aldus Fernhout (1972). Wel blijft hij waar mogelijk meespelen in reprises van Toneelgroep Amsterdam. In oktober is hij nog te zien in Kreten en gefluister in Polen en in december in Lange dagreis naar de nacht in Amsterdam.

Hij speelde bij Toneelgroep Amsterdam sinds 1999 onder andere in Angels in America, Scènes uit een huwelijkRomeinse tragedies, Husbands, Koningin Lear en Hamlet vs Hamlet, waarvoor hij een nominatie voor de Arlecchino ontving, de prijs voor beste mannelijke bijrol.

Afgelopen seizoen debuteerde hij als scenarist van de musical Waanzinnig gedroomd van Kinderen voor Kinderen. Sinds mei hield hij een sabbatical om nieuwe stappen te overwegen. De komende tijd is hij onder andere te zien in de films Brasserie Valentijn (een romantische komedie van Sanne Vogel), Dummie de Mummie II (een jeugdfilm in regie van Pim van Hoeve) en in de televisieserie Zwarte tulp.

Toneelgroep Amsterdam heeft haar ensemble dit seizoen uitgebreid met Maria Kraakman (1975) en Harm Duco Schut (1989).

Foto: Jan Versweyveld