Schrijver en acteur Roel Adam (de Toneelmakerij) is 23 februari bekroond voor Mensenvlees met de Kaas & Kappes prijs, een jaarlijkse Nederlands-Duitse prijs voor jeugdtheaterteksten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van drieduizend euro.

Een vierkoppige jury bestaande uit Silvia Andringa, Rob Vriens, Till Beckmann en Renate Frisch koos twee winnende stukken uit de honderdacht toneelteksten die dit jaar werden ingestuurd. Behalve Mensenvlees werd het Duitse Was das Nashorn sah, als es auf die andere Seite des Zauns schaute van Jens Raschke bekroond met een geldprijs van vijfenveertighonderd euro.

Ook maakte de jury een selectie van elf werken die ze aanbeveelt, waaronder Andermansplantjes (Sofie Tseng, prijswinnaar ITs Playwriting Award 2013) en Cash (Floris van Delft, Maas theater en dans) van Nederlandse bodem.

Over Mensenvlees schrijft de jury: ‘Het zet op brutale en glasheldere manier uiteen hoe beperkt het begrip ‘vrijheid’ eigenlijk is. Toch is het – in al haar hardheid – ook een tekst met humor die leest als een spannend verhaal waarvan je wilt weten hoe het afloopt.’ De tekst werd in 2013 opgevoerd door de Toneelmakerij onder de titel Verkocht.

De prijs wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt tijdens het Kaas & Kappes Kinder- und Jugendtheaterfestival in Duisberg (Duitsland). De wedstrijd heeft als doel om jonge auteurs aan te moedigen nieuw repertoire voor jeugd en jongeren te schrijven en de uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse jeugdtheaterauteurs te stimuleren. Het is de derde keer dat Roel Adam de prijs wint. In 1999 won hij met Bijna was ik goed en in 2001 met De dag dat mijn broer niet thuis kwam.

(Verkocht – De Toneelmakerij, foto: Sanne Peper)