Het Ro Theater gaat de komende jaren enkel nieuw repertoire spelen. Het Rotterdamse gezelschap wil met opdrachten aan Nederlandse schrijvers en nieuw internationaal repertoire het Nederlandse toneel een impuls geven. Artistiek directeur Alize Zandwijk: ‘Het Ro Theater gaat even niet meedoen aan de mainstream. We geloven niet zo in grote titels, we geloven in grote gedachten en grote verhalen.’

Hiermee zet het Ro Theater de afgelopen seizoen ingeslagen weg voort. Toen speelde het gezelschap de nieuwe toneelstukken Oedipus (een bewerking door Oscar van Woensel), Woef side story (van Arjan Ederveen en Don Duyns) en Garry Davis (van Marjolijn van Heemstra).

Het nieuwe theaterseizoen wordt afgetrapt met een tekst van Rik van den Bos, Vreugdetranen drogen snel (première op 23 september tijdens Festival De Keuze in Rotterdam). De komende twee jaar staan bovendien nieuwe stukken van nationale en internationale schrijvers op de speellijst, onder anderen van Rob de Graaf, Arjan Ederveen, Don Duyns, Oscar van Woensel, Marjolijn van Heemstra, Dea Loher en Wajdi Mouawad.

In 2014 maakt Marjolijn van Heemstra met acteur Herman Gilis Bommenneef, het waargebeurde verhaal van een held die moordenaar werd. Arjan Ederveen schrijft momenteel aan een nieuwe familievoorstelling voor seizoen 2014-2015 genaamd De zere neus van Bergerac. In maart 2014 regisseert Alize Zandwijk Bossen, het derde deel van het vierluik Bloed van de beloften van Wajdi Mouawad. Dea Loher zal een nieuwe tekst schrijven voor een internationale coproductie van het Ro Theater met het Deutsches Theater Berlin in 2015. Het theaterseizoen 2014-2015 zal worden geopend met Vuurvrouwen, Jeanne d’Arc en Ulrike Meinhof, een nieuwe toneeltekst van Rob de Graaf.

Ook herneemt het gezelschap dit seizoen de voorstellingen Lang en gelukkig (Don Duyns), Branden (Wajdi Mouawad) en Slaaf (Oscar van Woensel).

(Vreugdetranen drogen snel, foto: Leo van Velzen)