Rimini Protokoll wordt Brandstichter van het volgende seizoen. Het programma van Brandstichter zal draaien om ‘de kracht van het theatercollectief’, met het oog op de groeiende populariteit van theatercollectieven zoals Rimini Protokoll, maar ook Wunderbaum, De Warme Winkel en BOG in Nederland.

Iedere twee jaar organiseert de Stadsschouwburg Amsterdam het evenement Brandstichter (afgewisseld met Brandhaarden), waarbij een internationaal gevierd theatermaker wordt uitgenodigd om zijn of haar voorstelling in Nederland te laten zien. Het gaat om theatermakers die maatschappelijke thema’s aankaarten.

Het Berlijnse collectief Rimini Protokoll bestaat uit de auteurs/dramaturgen Helgard Haug, Daniel Wetzel en Stefan Kaegi. De groep staat bekend om zijn documentair theater, vaak op locatie, over actuele onderwerpen. Vaak spelen er geen professionele acteurs mee, maar ‘experts van alledag’: mensen die in het dagelijks leven betrokken zijn bij het onderwerp van de voorstelling. Zo maakten zij bijvoorbeeld Call Cutta in a Box samen met medewerkers van een Indiaas callcenter en Cargo Sofia-X met Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs.

Voor het programma van Brandstichter worden er zo’n vijf producties van Rimini Protokoll naar Amsterdam gehaald. Op de shortlist staan tot nu toe Remote Amsterdam, Adolf Hitler: Mein Kampf, band 1 & 2 en Nachlass.

Foto: Candy Welzzz