Het Berlijnse theatergezelschap Rimini Protokoll maakt een voorstelling over Adolf Hitlers Mein Kampf (Mijn strijd). De Duitse regering steunt het initiatief met een subsidie van 94 duizend euro. Van september tot half november is de voorstelling te zien in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Mogelijk neemt de Amsterdamse Stadsschouwburg de voorstelling op in de programmering van theaterseizoen 2016-2017. 

Al decennialang wordt Hitlers omstreden boek uit 1925/1926 als verboden beschouwd. Desondanks zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht via antiquairs en op internet. De rechten op Mein Kampf, nu nog in handen van de Beierse staat, komen echter begin 2016 vrij. Het debat over de vraag of het boek opnieuw moet worden gepubliceerd is in Duitsland in volle gang.

Rimini Protokoll onderzoekt in Adolf Hitler: Mein Kampf, Vol. 1 & 2 wat hiervan de gevolgen kunnen zijn. Wat voorkomen we met de symbolische ban op het boek? Waaruit bestaat de mythe rondom Mein Kampf, waar gaat het eigenlijk precies over, en is het gevaarlijk? Theatermakers Helgard Haug and Daniel Wetzel gaan op zoek naar antwoorden op deze vragen, samen met zes experts, onder wie een professor in Vrouwenemancipatie, een Duits-Turkse rapper en een Israëlische advocaat.

Foto Adolf Hitler: Mein Kampf, Vol. 1 & 2 – Rimini Protokoll: Candy Welz