Na 50 jaar eert Nederland nog één keer de Mythe van Aktie Tomaat. Op 4 november wordt in het ITA een ‘Requiem voor Tomaat’ opgedragen, een feestelijke begrafenis die nog eenmaal terugkijkt op de gebeurtenissen van 1969 en de gevolgen in de jaren erna. Met medewerking van onder andere Theatermaker, Urland, de Theatertroep, Maatschappij Discordia, de Gasten, de Balie, Ewald Engelen, de ensembles van Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater en eindregisseur Gerardjan Rijnders.

De afgelopen vijftig jaar heeft de Nederlandse theatersector Aktie Tomaat als ijkpunt gekend. In 1969, met het gooien van zeven tomaten door twee regiestudenten, begon een nieuw tijdperk voor het Nederlands toneel. Een oproep tot meer engagement en verdieping. 50 jaar na Aktie Tomaat is het engagement in het theater niet meer weg te denken en wordt zelfs vanuit de fondsen vereist. Is het na 50 jaar mooi geweest en tijd voor een nieuwe revolutie? Is de cirkel rond en en kunnen we de Mythe van Tomaat begraven? Kan het tijdperk dat in 1969 begon, worden afgesloten?

Requiem voor Tomaat belooft – anders dan de titel misschien doet vermoeden – een vrolijke en feestelijke avond te worden. De Theatertroep speelt een fragment van de bewuste Tomaatavond en Maatschappij Discordia bewerkt de legendarische ‘1-November discussie‘ tot een ‘Klucht in 19 puntjes’. Ook de ensembles van Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater hebben hun medewerking toegezegd. Gerardjan Rijnders, die zelf nog bij de actie betrokken was, is eindregisseur en schrijft een monoloog die zal vertrekken vanuit het perspectief van Lien Heyting, een van de tomatengooiers, en aankomen in het heden bij Greta Thunberg. In deze monoloog, gespeeld door jong talent Eke Boonstra, reflecteert Rijnders op het theatertijdperk dat hij mede vormgaf.

Neem afscheid met een tomaat en krijg 5 euro korting
Tijdens de avond is er tijd en plaats om afscheid te nemen van de tomaat. Voor de belangstellenden wordt er een ruimte ingericht waar ieder op zijn of haar eigen manier een laatste eer kan bewijzen aan de tomaat. Neem je je eigen tomaat mee naar Internationaal Theater Amsterdam, dan krijg je 5 euro korting op het toegangskaartje.

Theatererfgoed
Requiem voor Tomaat
is een testcase voor een nieuwe samenwerking tussen de Theatercollectie en het veld. De avond wordt geïnitieerd door NIT, een werkgroep die zich na het verdwijnen van het TIN sterk maakt voor behoud van theatererfgoed. Het is een van de pilots op weg naar nieuwe ondersteuning van het theatererfgoed vanaf 2021. Hoe moet een actieve en artistieke dialoog met het erfgoed eruit zien? Hoe komen we voorbij de dode archieven tot een nieuw verhaal waarin zowel het levende theater als het erfgoed weer een belangrijke rol innemen in de maatschappij.

Requiem voor Tomaat, 4 november 2019, 20.30 uur, Internationaal Theater Amsterdam. Online kaartverkoop