De Duitse regisseur en acteur Fritz Marquardt (1928) is op 4 maart overleden. Hij was een van de voornaamste regisseurs uit het DDR-tijdperk. In Nederland maakte hij furore met Penthesilea bij de Rotterdamse Toneelraad en met zijn regies bij het Publiekstheater in Amsterdam.

Tussen 1969 en 1980 regisseerde Marquardt verschillende stukken bij de Volksbühne in Berlijn, dat zich in die tijd tot het belangrijkste theater van de DDR ontwikkelde. Vooral de toneelstukken van Heiner Müller, met wie hij rond 1960 bevriend was geraakt als redacteur bij tijdschrift Theater der Zeit, hadden zijn interesse. Invloedrijk waren zijn ensceneringen van Müllers Die Bauern, dat in 1961 werd verboden en door Marquardt zelf in 1976 werd bewerkt tot Umsiedlerin, en Müllers tevens verboden tekst Der Bau in 1980.

In Nederland maakte hij in 1973 indruk met zijn uitvoering van Penthesilea van Heinrich von Kleist bij de Toneelraad Rotterdam. In 1980 verliet hij de Volksbühne en werkte hij veel in het buitenland, onder andere bij Hans Croisets Publiekstheater in Amsterdam. Hier regisseerde hij Mijnheer Puntila en zijn knecht Matti (1981) en De weerstaanbare opkomst van Arturo Ui (1983) van Bertolt Brecht en De ingebeelde zieke van Molière (1985).

Na de Duitse hereniging werd Marquardt in 1992 samen met Peter Zadek, Peter Palitzsch, Heiner Müller en Matthias Langhoff intendant van het Berliner Ensemble. In 1995 trad hij terug als intendant en beëindigde hij zijn regiecarrière met Kleine Eyolf van Ibsen. Na die tijd leefde hij een teruggetrokken leven op zijn boerderij in Noord-Duitsland en werkte hij zo nu en dan als acteur.

Foto: Braun