Afgelopen donderdag is Theo Kling overleden. Kling begon zijn loopbaan in het theater aanvankelijk als acteur, maar werd later vooral actief als regisseur en toneelschrijver en -bewerker. In 1956 is hij getrouwd met actrice Henny Orri. Kling is 87 jaar geworden.

Theo Kling (23 december 1930) begon zijn loopbaan in 1949 als acteur bij het Amsterdams Toneelgezelschap. Hij werkte onder andere veelvuldig samen met actrice Nel Kars, die onder meer de monoloogbewerking Zuster Françoise speelde, die Kling schreef naar aanleiding van een krantenartikel van journalist Joop van Tijn.

In 1962 regisseerde hij voor het eerst zijn vrouw, in een adaptatie van Jean Genets De meiden bij Toneelgroep Centrum. In 1975 gingen hij en zijn vrouw in de freelance-sector aan het werk. Voor haar schreef en regisseerde hij onder meer nog In de Hemel mag alles (1994), een blijspel over euthanasie, dat werd uitgebracht bij het inmiddels opgeheven Haarlems Toneel.

In seizoen 1969-1970 werd Kling voor zijn regie van Kaspar van toneelschrijver Peter Handke onderscheiden met de August Defresne-prijs voor de beste dramaregie van het seizoen volgens de Vereniging van Nederlandse Toneelgezelschappen.

Foto: Maria Austria/MAI (Het Amsterdams Toneelgezelschap tijdens de repetitie van Julius Caesar (1951), met Albert van Dalsum, Ben Groenier, Jacques Snoek, Johan Schmitz en Theo Kling)