Acteur en producent Mike Weerts heeft een reddingsactie voor Brabantse cultuurmakers opgezet. Met de campagne ‘Word ook een Cultheld’ roept hij Brabanders op om geld te doneren. 

Kunstloc Brabant verdeelt de opbrengsten van de actie onder zelfstandige Brabantse makers. Zij kunnen vanaf 5 juni een aanvraag doen van 4.000 tot 8.000 euro voor het maken van een publiek toegankelijke activiteit met bij voorkeur een hoge belevingswaarde. ‘We willen het mes aan twee kanten laten snijden’, aldus mede-initiatiefnemer Jaap Klink van Broed uit Den Bosch. ‘Makers worden erkend én betaald voor hun cruciale bijdrage aan een inclusieve “Brabantse Zomer” vol beleving en inspiratie. Én de donateur kan daar vervolgens zélf van genieten!’

Afbeelding met tekst, oranje Automatisch gegenereerde beschrijving

Bekende Brabanders als Frank Lammers, Leo Alkemade, Steven Brunswijk en Monic Hendrickx hebben zich achter het initiatief geschaard. Doneren kan via sms, QR code en donatieknoppen op de website www.wordookeencultheld.nl. Op 5 juni wordt de campagne afgesloten met een live benefietavond gepresenteerd door Mike Weerts en Nicky Opheij. Die avond maken ze bekend hoeveel geld er is opgehaald en wie er vandoor gaat met de titel ‘de grootste cultheld van Brabant’. Dit is de Brabander die met zijn of haar actie de meeste donaties heeft weten op te halen. 

In januari riep Weerts in een filmpje op Instagram Rutte op om de avondklok in Brabant vijftien minuten later te starten. Daar geldt immers het ‘Brabants kwartierke’.