Het plan van 23 culturele instellingen om de functie van het failliete MC Theater op het Amsterdamse Westergasterrein over te nemen is mislukt. Het struikelblok bleek de huurprijs die het Westergasterrein stelde, die hoger uitviel dan verwacht en niet kon worden gedekt door de instellingen. De gemeente Amsterdam wilde niet opnieuw financieel bijdragen aan het behoud van het theater.

Na het faillissement van het MC Theater in augustus 2014 kreeg de gemeente Amsterdam drie maanden de tijd om een nieuwe huurder te vinden. In deze periode functioneerde de gemeente als intermediair tussen het Westergasterrein en verschillende geïnteresseerde partijen. Gezamenlijk werd gezocht naar mogelijkheden om de functie van het MC Theater, een cultureel en artistiek divers podium, te behouden. Onder de geïnteresseerden was een samenwerkingsverband tussen 23 culturele instellingen die zich gezamenlijk sterk maakten voor een cultureel en artistiek diverse programmering. Onder andere theatergroep Likeminds, platenlabel Top Notch en filmproducent Habbekrats hoopten de functie die het MC Theater binnen het culturele circuit vervulde te kunnen voortzetten.

Nu de onderhandelingen zijn stukgelopen op de te hoge huurprijs heeft het Westergasterrein besloten om het gebouw ‘op te knippen’. De beschikbare ruimten, horeca, theaterzaal en kantoren, worden nu apart verhuurd. Er is geen eigen programmering meer en er zal, zoals voorheen wel het geval was, ook geen vaste bespeler meer zijn. De theaterzaal is nu te huur als aparte evenementenlocatie, maar is erg duur voor de gemiddelde theatergroep, aldus Bart Top (Amsterdamse Kunstraad) en Jarrod Francisco (Theatergroep Likeminds). Dit heeft als resultaat dat de structurele functie die het MC Theater als cultureel divers podium vervulde is verdwenen.

De Amsterdamse Kunstraad vindt het jammer dat er geen oplossing is gevonden voor het behoud van de functie van het MC Theater. Ook is de Kunstraad door de gemeente niet om advies gevraagd over de ingediende plannen. De schade die cultureel diverse Amsterdamse podia hebben opgelopen is tevens te wijten aan de bezuinigingen door het Rijk. De rijksbezuiniging van een miljoen op het MC Theater was een van de redenen dat het theater failliet ging. Bovendien is het door deze bezuinigingen lastig voor de gemeente om nieuwe projecten, zoals het plan van de gezamenlijke culturele instellingen, te ondersteunen.

Ondanks de bezuinigingen roept de Kunstraad bestaande culturele instellingen en theatergroepen op om samen te werken en voorstellen voor het volgende Kunstenplan in te dienen, zodat het gat dat het MC Theater achterlaat wordt opgevuld. Ook stelt de Kunstraad in de Verkenning 2014 dat Amsterdam moet investeren in een pluriform aanbod om het verminderen van het cultureel diverse aanbod tegen te gaan.

Foto voormalig MC Theater: Floris Lok