Theatermaker Raymi Sambo heeft de Black Achievement Award 2019 in de categorie Kunst en Cultuur gewonnen. De prijs werd afgelopen dinsdagavond uitgereikt tijdens een gala-avond in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Sambo zet zich met zijn organisatie Raymi Sambo Maakt in voor multicultureel theater, maar wil ook meer aandacht voor seksuele diversiteit. 

Raymi heeft zijn stichting Raymi Sambo Maakt in 2003 opgericht om antwoord te kunnen geven op de groeiende intolerantie jegens bepaalde groepen in de samenleving die hij voelde en die tot op de dag van vandaag voortleeft. Met RSM maakt hij taboe- en stereotype-doorbrekende producties, zoals  F*ck the Police over etnisch profileren, Mijn (Bij)Vrouw over polygamie, Aan Niets Overleden over de schaamtecultuur rondom HIV en Aids en HUID! over discriminatie door mensen van kleur onderling.

De Black Achievement Award wordt uitgereikt in het kader van de Black Achievement Month. Het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van mensen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. De Black Achievement Month vond dit jaar voor de vierde keer plaats. De jury onder voorzitterschap van Clayde Menso koos als andere winnaars onder anderen Rijksmuseumcurator Valika Smeulders en journaliste en programmamaker Clarice Gargard. Psychiater Glenn Helberg kreeg een life time Black Achievement Award.

foto: Raymi Sambo in Mijn (Bij)Vrouw, Jean van Lingen