Ramon Chatrer is de grote winnaar van de 34e editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Tijdens de finale gisteren won hij zowel de juryprijs, de persoonlijkheidsprijs als de publieksprijs. Hij nam het in die finale op tegen Felix van den Berg.

Chatrer is afgestudeerd aan de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch. Hij maakte indruk bij de jury door de veelheid aan thema’s en betekenislagen die hij in slechts 25 minuten wist aan te boren. ‘Ramon is niet alleen een goede speler en zanger, maar ook een intrigerende maker, die fantasie en werkelijkheid op een spannende manier door elkaar laat lopen.’ De jury, bestaande uit Dick Zijp, Nico Baars, Ruben Tiemersma en Danny van Zuijlen, bewondert niet alleen wat hij nu al heeft neergezet, maar verwacht ook dat hij zich in de toekomst nog verder zal ontwikkelen. ‘Hij is een maker die zeer stevig op het podium staat, zijn publiek echt meeneemt en die tegelijkertijd gevaar en zachtheid uitstraalt.’

Medefinalist Felix van den Berg, die vorig jaar ook al de finale van het Amsterdams Studenten Cabaret Festival haalde, is volgens de jury ‘een stand-upcomedian met gevatte oneliners en een prettige, rustige podiumverschijning. Een echte droogkomiek, die alledaagse situaties scherp en herkenbaar weet neer te zetten.’ Erg grappig vond de jury bijvoorbeeld zijn imitatie van positivo Koen, die altijd zijn ogen dichthoudt als hij praat. Wel zag de jury dat Van den Berg iets minder strak speelde dan tijdens de halve finale.

Door alle coronamaatregelen verliep het festival anders dan voorgaande jaren. Voor de halve en uiteindelijke finale werd het podium van Theater De Stoep in Spijkenisse omgebouwd tot een theatercafé voor dertig gasten. De jury heeft haar bewondering uitgesproken voor de moed van alle deelnemers om dit experiment aan te gaan op een kleinere en intiemere setting dan een volle Stadsschouwburg Groningen.

Foto: Nick Bezemer