De Vlaamse theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als het nieuwstedelijk (zonder hoofdletters). Op 30 mei presenteren ze de nieuwe naam en hun plannen in OPEK in Leuven.

Adriaan Van Aken, Christophe Aussems, Stijn Devillé, Els Theunis en Sara Vertongen vormen de artistieke kern van het nieuwe theaterhuis. ‘Samen zetten we dit jaar onze eerste projecten in de steigers, maar houden ook nog een paar spannende plannen achter de hand. Het komende seizoen wordt voor het nieuwstedelijk een soort nuljaar. In de volgende twee, drie jaren krijgt het nieuwe huis zijn beslag.’

Het nieuwstedelijk presenteert komend seizoen elf producties, die omkaderd worden met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat. Zo wordt in Water & Vuur het verhaal verteld van twee gemeenschappen waar een jonge generatie werd weggevaagd, over een vlotramp op het Albertkanaal en een collegebrand in Heusden. In Schroot wordt ingezoomd op de sluiting van Ford Genk en in Hebzucht, Angst & Hoop zoekt het nieuwstedelijk hoopvolle perspectieven na acht jaar crisis.

Vanaf 30 mei is het programma te vinden op de website www.nieuwstedelijk.be.