Meer dan 200 panden, waaronder de gebouwen van de Tweede Kamer, worden vanavond bloedrood aangelicht. Om 21.00 uur gaan de lampen aan en om 23.55 uur worden de stekkers eruit getrokken. Zo wil de evenementensector laten zien dat het ‘vijf voor twaalf’ is. Ook theaters als Internationaal Theater Amsterdam en Nationale Opera & Ballet doen mee.

Met de actie wil de evenementenbranche de politiek duidelijk maken dat ze zonder steun niet kan blijven bestaan. Vanaf half maart staat de sector helemaal stil. Het gemiddelde omzetverlies komt inmiddels uit op 85 procent. Volgens de sector zijn gedwongen ontslagen aan de orde van de dag en zoeken de 100.000 medewerkers steeds meer hun heil in andere werkzaamheden, met het gevaar dat ze na de crisis niet meer terugkeren. Concreet vragen de organisatoren een continuering van de steunpakketten NOW, TOZO en (verbeterde) TVL.

De actie is internationaal gestart door Plasa.org in Engeland en inmiddels komen uit verschillende landen berichten door dat ook daar vele gebouwen rood aangelicht gaan worden. In Nederland neemt VTTE (Vereniging van Technisch Toeleveranciers Evenementen) het voortouw.

Op sociale media is vanuit België de actie #SoundofSilence komen overwaaien, waarbij gebruikers een oranje kruis over hun profielfoto plaatsen. Met deze campagne trekt de Belgische evenementensector aan de alarmbel. De actie werd gisteren om vijf over twaalf gelanceerd. ‘Want het is letterlijk 5 na 12 voor deze mooie sector. Het geluid dooft uit’, zo klinkt de oproep, die wordt aangevuld met de hashtags #SOS en #5na12.