In zijn woonplaats Amsterdam is René van der Pluijm overleden. Hij was al geruime tijd ziek. René van der Pluijm was jarenlang hoofd programmering van Internationaal Theater Amsterdam en daarvoor van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Van der Pluijm werd geboren in Rotterdam, studeerde Nederlands en Theaterwetenschap en begon zijn carrière bij de legendarische theaterproducent John de Crane. Daarna werkte hij bij de Rotterdamse Schouwburg, het Luxor Theater en Het Zuidelijk Toneel, voordat hij hoofd planning, publiciteit en educatie werd bij Toneelgroep Amsterdam. In de jaren ’00 werkte hij als programmeur voor De Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen, waarna hij in 2009 weer terugkeerde naar Amsterdam.

Daar was hij was de initiatiefnemer van het festival Brandhaarden, waarvoor hij jaarlijks internationale voorstellingen van één maker of rondom één thema naar Amsterdam haalde. De directie van ITA schrijft: ‘Met zijn liefde voor het vak en ongeëvenaarde toewijding aan zijn werk beschouwde René ITA als méér dan alleen een culturele instelling. Het was voor hem een plek van (internationale) samenkomst, innovatie en artistieke ambitie. Zijn programmering weerspiegelde zijn streven naar theater dat niet alleen vermaakte, maar ook uitdaagde en bevraagde.’

Van der Pluijm reisde de hele wereld over om voorstellingen te zien. Hij introduceerde het werk van onder anderen Katie Mitchell en Alvis Hermanis bij het Nederlandse publiek. René van der Pluijm is 63 jaar geworden.

foto Edwin Janssen