De vijfde editie van internationaal theaterevenement Brandhaarden in de Stadsschouwburg Amsterdam staat volledig in het teken van het Deutsches Schauspielhaus Hamburg, een van de grootste stadstheaters van Duitsland. Van 17 februari tot en met 2 maart 2016 staan vijf speciaal geselecteerde voorstellingen op het programma. 

Op 20 en 21 februari is Der Entertainer van Christoph Marthaler te zien, op 23 en 24 februari Effie Briest, allerdings mit anderem Text und auch anderer Melodie in regie van Clemens Sienknecht en Barbara Bürk, op 25, 26 en 27 februari Schiff der Träume, Ein europäisches Requiem nach Federico Fellini en op 28 en 29 februari Unterwerfung, beide in regie van artistiek leider Karin Beier, en op 1 en 2 maart John Gabriel Borkman in regie van Karin Henkel.

Het festival opent met het programma Hallo Hamburg op 17 februari, waarin het Deutsches Schauspielhaus Hamburg wordt geïntroduceerd. De voorstellingen worden omlijst met een uitgebreid randprogramma met onder andere een debat met vrouwelijke regisseurs, lezingen, ontmoetingen en feestjes.

Onder de noemers Brandhaarden en Brandstichter haalt de Stadsschouwburg Amsterdam sinds 2012 internationaal spraakmakende gezelschappen en theatermakers naar Nederland. In 2012 was dat de Münchner Kammerspiele, in 2013 de Letse regisseur Alvis Hermanis, in 2014 de Volksbühne Berlin en in 2015 de Britse regisseur Katie Mitchell.