Producent en impresario Pim Wallis de Vries is op zondag 17 april op 74-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan het hoofd van meerdere productiebureaus, die samenwerkten met de grote cabaret- en toneelnamen. Hij was al geruime tijd ziek.

Als zoon van een actrice zat Pim Wallis de Vries (Den Haag, 1947) het theater in het bloed. In zijn tijd bij studentenvereniging Minerva te Leiden speelde hij zelf, maar daarna koos hij voor een carrière achter de schermen. In 1975 werd hij programmeur van de Blauwe Zaal van de Utrechtse Schouwburg. Na een reis door Zuid-Amerika begon hij (met Brigitte van Gool) voor zichzelf als producent en impresario. Ze richtten Stalles Theaterprodukties op, dat samenwerkte met acteurs als Peter Faber, Olga Zuiderhoek en Jenny Arean en voorstellingen produceerde als Een nacht ijs (1990) en Het Koekoeksnest (1990).

Van 1990 tot 1998 was Wallis de Vries directeur van de Leidse Schouwburg, waar hij onder meer een grootschalige renovatie leidde en bekend stond als een goeie gastheer. Hij leerde daar ook zijn toekomstige echtgenote actrice Will van Kralingen (1951-2012) kennen.

In 2002 nam Wallis de Vries het impresariaat over van Gislebert Thierens en startte hij met Wallis Theaterproducties. Hij werkte in deze tijd onder anderen met  met cabaretiers als Sanne Wallis de Vries (zijn nicht), Veldhuis & Kemper, Paulien Cornelisse en Claudia de Breij, en produceerde toneelproducties als Slippers (2004) met Will van Kralingen en Peter Tuinman en Napoleon op Sint-Helena (2012) met Huub Stapel in de titelrol.

Als producent bracht Wallis de Vries met zijn vriend en regisseur Ursul de Geer (1946-2020) het werk van Sándor Márai naar het theater. Met Gloed (met Eric Schneider in de hoofdrol) won hij als producent in 2003 de Toneel Publieksprijs. In 2008 kreeg hij dezelfde prijs voor De Goede Dood van regisseur Wannie de Wijn; het stuk met hoofdrollen voor Will van Kralingen, Peter Tuinman en Huub Stapel handelt over een vrijwillig levenseinde. In 2011 produceerde Wallis de Vries ook de gelijknamige film.

In 2009 fuseerde Wallis Theaterproducties met het bureau van Angelique Finkers tot Impresariaat WallisFinkers. Vanaf 2013 produceerde Wallis de Vries nog slechts sporadisch, al geldt Hoe mooi alles (2015) over het leven van Leo en Tineke Vroman, met Esther Scheldwacht en Kees Hulst, voor hem als een van de hoogtepunten uit zijn carrière als producent. Zijn laatste productie, in regie van zijn vriend Ursul de Geer, was Een Heilige Avond (2019) met Peter Bolhuis en Yvonne van den Hurk.

Pim Wallis de Vries had twee kinderen (Floris en Anne Wallis de Vries) uit zijn huwelijk met Henriette Kuipers en twee stiefzoons (Olivier en Beau Schneider) uit zijn huwelijk met Will van Kralingen. De laatste jaren van zijn leven was hij gehuwd met oud theaterdirecteur en politica Pia van den Berg.