ISH Dance Collective krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs van 150.000 euro en daarmee een van de grootste kunstprijzen van Nederland. ISH krijgt de prijs omdat de groep ‘zorgt voor vernieuwing in de podiumkunsten door kunstvormen op een unieke manier te combineren en daarmee de samenleving mooier maakt’, aldus het Cultuurfonds.

ISH maakt ruim twintig jaar multidisciplinaire voorstellingen,waarin urban dans centraal staat en werkt daarbij regelmatig samen met kunstenaars of andere theater- of dansgezelschappen. In april zou de voorstelling GRIMM in première gaan, een coproductie van ISH met de Junior Company van Het Nationale Ballet, een cross-over tussen hiphop en ballet. Deze voorstellingenreeks kan vanwege de coronacrisis niet doorgaan.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs bestaat uit een eigen fonds op naam met een startkapitaal van 75.000 euro én een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro. De ontvanger van de oeuvreprijs bepaalt samen met het Cultuurfonds welke projecten voor cultuur of natuur in Nederland vanuit het fonds op naam worden ondersteund. Ook kunnen andere schenkers een bijdrage doen.

Marco Gerris, regisseur en artistiek leider van ISH: ‘Door deze prijs kunnen wij zoveel jonge kunstenaars die eigenlijk niet gezien worden in de maatschappij letterlijk een kans geven en ze daar bij helpen. Vaak zijn het jonge mensen die zoveel talent hebben, maar het lukt ze op de een of andere manier niet het om hun kunsten ten tonele te brengen. Deze mensen hebben altijd het laatste duwtje in hun rug nodig. Ik denk dat wij met dit enorme geldbedrag heel veel mensen in de sector blij kunnen maken.

‘Dat alles in de cultuursector door de coronacrisis nu stil ligt, is echt vreselijk voor de cultuursector, voor onze samenleving’ zegt Cultuurfonds-directeur Adriana Esmeijer: ‘Wij doen er nu eerst alles aan om de projecten die we geld hebben toegezegd ook te blijven steunen en het bedrag dat we dit jaar voor cultuur en natuur hebben staan – zo’n 35 miljoen euro – zo goed en snel mogelijk te verdelen. En natuurlijk kijken we ook of we er met z’n allen – particuliere schenkers en andere private fondsen – een schepje bovenop kunnen gaan doen. Want de nood is echt hoog.’

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een oeuvreprijs voor bijzondere inzet voor cultuur of natuur die sinds 2010 jaarlijks wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Vereniging De Hollandsche Molen (2019), Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010). De prijs wordt op maandag 23 november aan ISH Dance Collective uitgereikt.

Foto: ISH Floris Heuer