Marianna Hilarides, de eerste echte Nederlandse prima ballerina, is 6 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Hilarides werd vooral geprezen vanwege haar virtuoze, stijlzuivere klassieke ballettechniek. Behalve klassieke balletten danste Hilarides ook in hedendaagse balletten, zoals in Persephone van Pearl Lang bij Het Nationale Ballet.

In de jaren veertig kwam Hilarides, toen nog Marianna Boudijn geheten, als tiener vanuit het voormalige Nederlands-Indië naar Nederland. Ze werd ontdekt en opgeleid door choreografe Sonia Gaskell. Van 1949 tot 1954 danste ze bij Gaskells gezelschap Ballet Recital I, en later bij Ballet Recital II. Ze vormde samen met Jaap Flier, een van de oprichters van het Nederlands Dans Theater, het sterduo van het gezelschap.

In 1954 veranderde ze haar naam in Marianna Hilarides en vertrok ze voor een seizoen naar de Weense Staatsoper, om vervolgens weer naar Nederland terug te keren en zich bij Gaskells nieuwe Nederlands Ballet aan te sluiten. In 1959 danste ze opnieuw samen met Jaap Flier, bij het toen net opgerichte Nederlands Dans Theater, de Haagse afsplitsing van het Nederlands Ballet. Vervolgens vertrok ze naar het Grand Ballet du Marquis de Cuevas in Monaco. Met de oprichting van Het Nationale Ballet in 1961 kwam ze weer terug naar Nederland, waar ze tot het einde van haar carrière in 1969 als solist te zien was.

Foto Marianne Hilarides en Jaap Flier: Frans Siebeling