De Russische prima ballerina Anna Tsygankova ontvangt dit jaar van het Dansersfonds de Prijs van Verdienste. De uitreiking vindt plaats tijdens het Nederlands Balletgala op 13 november in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Tijdens deze jaarlijkse benefietvoorstelling van het Dansersfonds worden ook de Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan dansers Kim van der Put en Timothy van Poucke. Choreograaf Stephen Shropshire krijgt de ‘Speciale Prijs’.

Ballerina Anna Tsygankova is sinds tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet en danste er bijna alle hoofdrollen in het klassieke balletrepertoire en eigentijdse versies daarvan. Volgens het juryrapport is ‘de plaats die Tsygankova binnen het solistenteam van Het Nationale Ballet inneemt, een bijzondere vanwege haar gerijpte, doorleefde karakterisering en stijl en de nuancering in haar grote, als vanzelfsprekende, danstechnische vaardigheden’.

Dansers Kim van der Put (Introdans) en Timothy van Poucke (Het Nationale Ballet) ontvangen de jaarlijkse Aanmoedigingsprijs. Beide dansers hebben volgens de jury ‘een stevige technische beheersing, zijn alert, kunnen zich in- en aanpassen aan de stijl en sfeer van een choreografie en tonen een duidelijke potentie tot verdere artistieke groei’.

De zogeheten ‘Speciale Prijs’ gaat dit jaar naar de Amerikaanse, al jaren in Nederland woonachtige choreograaf Stephen Shropshire. De jury prijst hem om de ‘consequente esthetische harmonie in zijn werk en de hechte relatie met de gekozen muziek’. Tijdens het Nederlands Balletgala zal Schropshires The Golden Pas de Deux worden uitgevoerd door dansstudenten van Codarts Rotterdam.

Het Dansersfonds, opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar, is bedoeld voor het financieel ondersteunen van dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen én voor jong danstalent in staat te stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. De Dansersfondsprijzen van Stichting Dansersfonds ‘79 zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen.

Foto Anna Tsygankova: Nikolay Krusser