Voormalig balletsoliste Anu Viheriäranta ontvangt van het Dansersfonds de Prijs van Verdienste 2016. De uitreiking vindt plaats tijdens het Balletgala op 14 november in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Op deze jaarlijkse benefietvoorstelling zal het fonds ook aanmoedigingsprijzen uitdelen aan dansers Jurriëns Schobben en Michael Sastrowitomo. Voor balletpianist Jan Schouten is er een ‘Speciale Prijs’.

De Finse Anu Viheriäranta was tien jaar verbonden aan Het Nationale Ballet, waarvan vijf jaar als eerste soliste. Ze danste hoofdrollen in alle grote klassieke balletten, maar ook in eigentijdse producties. Vorig jaar moest ze haar danscarrière wegens een hardnekkige blessure beëindigen, maar binnen zeer korte tijd heeft zij zich omgeschoold tot voorstellingsleider van Het Nationale Ballet, en ook in deze functie bewijst ze zich volgens de jury als ‘steunpilaar’ van het gezelschap.

Dansers Jurriëns Schobben (Introdans) en Michael Sastrowitomo (Internationaal Danstheater) krijgen de jaarlijkse aanmoedigingsprijs omdat ze zich binnen hun gezelschappen geprofileerd hebben ‘als dansers met een aanstekelijke dansdrift, ongemaniëreerde toneelpresentatie en een flinke hoeveelheid danstechnische bagage’.

De zogeheten Speciale Prijs is speciaal in het leven geroepen voor Jan Schouten, die als balletpianist al veertig jaar verbonden is aan het Nederlands Dans Theater en de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium. ‘Schouten is toegerust met een onuitblusbaar enthousiasme en improvisatievermogen en hij heeft niet alleen een feilloos gevoel voor wat de klankkleur en accentuering van een balletoefening moet zijn, maar ook voor hoe de stemming van de dag is’, zegt de jury.

De Dansersfondsprijzen zijn de langst bestaande Nederlandse dansprijzen. De jury bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.