Choreograaf Cecilia Moisio heeft de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2014 gewonnen. Dit maakte de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht, Mieke Damsma, bekend op 3 oktober, de eerste dag van de Nederlandse Dansdagen. De prijs voor jong choreografietalent bestaat uit een geldbedrag van twaalfduizend euro bestemd voor een nieuw te maken werk en wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht.

Moisio won de prijs voor haar concept Mum’s the word, een voorstelling over moeders en dochters die op de Dansdagen in 2015 haar première zal beleven. Uit het juryrapport: ‘De eigenzinnige handtekening van Cecilia Moisio, groeiend zichtbaar in eerder werk, klonk sterk door in haar plan en maakte nieuwsgierig. (…) Het zal een voorstelling worden die niemand onberoerd zal laten, man, vrouw, jong, oud. Deze choreograaf bijt in haar publiek…’

De van oorsprong Finse Cecilia Moisio (1978) is performer en choreograaf. Ze woont en werkt sinds 1997 in Amsterdam en danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en Ward/Ward van Ann Van den Broek. Momenteel is ze artist in residence bij Dansmakers Amsterdam, waar ze onder andere Juxtapose in 2013 maakte. Op de Dansdagen is van haar hand 2 by 2 te zien. Haar vierde avondvullende voorstelling L.O.V.E. gaat op 9 oktober 2014 in première.

De andere kanshebbende choreografen waren Jan Martens en Juanjo Arqués. De jury was onder de indruk van de gedrevenheid, bevlogenheid en sterke ideeën van alle drie de genomineerden. De genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie, die dit jaar bestond uit Mieke Damsa, wethouder Cultuur van Maastricht, Ton Smeets en Joh Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, Ed Wubbe, choreograaf en artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam, Branko Popovic, artistiek directeur Fashionclash en Peggy Olislaegers, directeur Nederlandse Dansdagen.

De prijs wordt sinds 2007 uitgereikt aan jonge, veelbelovende choreografen die al een aantal in het oog springende projecten hebben gerealiseerd in het professionele circuit, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. Eerdere winnaars van de prijs waren Monique Duurvoort, Joost Vrouenraets, Erik Kaiel, Muhanad Rasheed, Joeri Dubbe, Alida Dors en Giulio D’Anna.

Foto: Jochem Jurgens