Johan Doesburg krijgt de Prijs van de Kritiek 2015. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen hem deze eer voor zijn hele oeuvre en specifiek voor de voorstelling Genesis, die eerder dit jaar zijn afscheid markeerde bij het Nationale Toneel. De prijs wordt op woensdag 9 september 2015 uitgereikt na het Grote Podiumkunstendebat tijdens het Nederlands Theaterfestival.

De Prijs van de Kritiek wordt jaarlijks uitgereikt door de leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) aan een persoon of instelling die het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan theater, muziektheater, dans, mime en/of cabaret. De prijs bestaat vanaf 1967 en bestaat uit een bronzen beeldje van theatervormgever en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen. De vorige prijswinnaars waren Diederik van Vleuten, Eric de Vroedt, de gezamenlijke Nederlandse productiehuizen, Susanne Kennedy en het M-Lab.

De critici schrijven: ‘Johan Doesburg maakte als huisregisseur en artistiek leider het Nationale Toneel in Den Haag spraakmakende producties als Decadence, Mystiek Lichaam, Hamlet en Het Huis van Bernarda Alba. In zijn repertoire hopte hij van klassiek naar modern en van boekbewerkingen naar nieuw geschreven stukken. Met de marathonvoorstelling Genesis, gebaseerd op het eerste Bijbelboek, nam hij afscheid. Groots en meeslepend  theater, een uitroepteken achter een imposante carrière.’

Foto: Sabrina Bongiovanni