Choreograaf Loïc Perela heeft voor zijn concept Hashtag de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2015 gewonnen. Hij ontving de prijs op 2 oktober uit handen van de wethouder Cultuur van de Gemeente Maastricht tijdens de Nederlandse Dansdagen. De prijs bestaat uit twaalfduizend euro voor een nieuw te maken werk, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht.

Behalve Loïc Perela waren ook Arno Schuitemaker en Amos Ben-Tal genomineerd. De jury was naar eigen zeggen zeer verrast door drie sterke presentaties van minutieus uitgewerkte concepten. ‘Alle concepten gaven blijk van een grote gevoeligheid voor de wereld om ons heen en zochten naar een sterke ervaring bij het publiek.’

Loïc Perela danste bij het Scapino Ballet in Rotterdam en begon er tevens zijn loopbaan als choreograaf. Met Hashtag wil hij een visuele trip creëren door middel van een doorgaande stroom van bewegingen en live gemanipuleerde opnames, die ‘de toeschouwer steeds meer zal uitdagen om de kracht en het belang van de live aanwezigheid van de dansers met hun puur menselijke lichaam als essentieel te zien’, aldus het concept.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen is een landelijke prijs voor jonge, veelbelovende choreografen die al een aantal in het oog springende projecten in het professionele circuit hebben gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangen. De door het dansveld genomineerde makers worden uitgenodigd een plan voor een nieuw werk te maken en te presenteren voor een commissie.

Foto: Jochem Jurgens