Van dichtbij zie je pas goed de kleine scheurtjes en schroeiplekken die vakkundig zijn aangebracht op de verweerde jurk van Na Druppel uit De Jantjes. Net als de glinsterende lovertjes op het zilveren gewaad van Evita, die je op een paar centimeter afstand stuk voor stuk kan tellen. Het laatste is het pronkstuk van de Pop-up Theater Expo van Impact Entertainment die is neergestreken in de Goudse Schouwburg, je tegemoet stralend vanaf de brede trap in de hal.

Op bezoek bij De Graaf & Cornelissen Entertainment stuitte de directeur van de Goudse Schouwburg Tineke Maas op een expositie met materiaal uit theaterproducties van afgelopen seizoenen, samengesteld door uitvoerend producent Willem Westhoff. Die moesten meer mensen zien, dacht Maas, want temidden van alle corona-ellende waarin de theaters gedwongen hun programmering moeten aanpassen ‘is er ook behoefte aan een sprankje hoop en de behoefte iets moois te kunnen doen’.

Zo geschiedde: vanaf vandaag is de Pop-Up Theater Expo te bekijken in de gangen en lobby’s van de schouwburg in Gouda. De bezoeker kan een route lopen die leidt langs kostuumontwerpen en de daarnaast uitgestalde kostuums uit Evita en Kinky Boots, een bonte jurkenverzameling van Karin Bloemen en een hele reeks flightcases (koffers waarin kostuums van reizende producties worden vervoerd) van musicals als A Chorus Line, Nonsens en Heerlijk duurt het langst. Ten slotte is de bar uit De Jantjes verrezen, net als de studeerkamer van My Fair Lady’s Henry Higgins, waar de bezoeker plaats kan nemen achter het bureau voor het haardvuur.

Onderweg kom je bordjes tegen met QR-codes waarmee je op je telefoon toegang krijgt tot de audiotour. Wie had gehoopt iets nieuws te weten te komen over de tentoongestelde objecten wordt misschien teleurgesteld; de informatie in de audiotour beperkt zich hoofdzakelijk tot plotbeschrijvingen van de musicals in kwestie en een opsomming van gewonnen prijzen. Dat maakt dat je redelijk snel door de tentoonstelling heen kan gaan, maar met een toegangsprijs van vijf euro kan je je er geen buil aan vallen. Als verstokte musicalliefhebber is het fijn dat er een plek is om je theaterliefde op te botvieren nu alle grote producties nog platliggen. Het maakt de Pop-up Expo een sympathiek initiatief dat inderdaad het sprankje hoop geeft dat betere tijden weldra zullen aanbreken.

De expo is geopend van woensdag t/m zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur in de Goudse Schouwburg.