Morgen organiseert de Vereniging voor Podiumtechnologie een eerste landelijke Podiumtechniekdag. Bedrijven, theaters, evenementen en poppodia nodigen potentiële werknemers uit om achter de schermen te kijken en in gesprek te gaan met de podiumtechnici. De nieuwe aanwas is nodig, omdat velen de sector hebben verlaten tijdens de coronacrisis.

Met de Podiumtechniekdag willen de deelnemende organisaties vooral mensen uit andere werkvelden laagdrempelig kennis laten maken met de wereld van de podiumtechniek. ‘Belichters scholen zich al tijden in de ICT maar een ICT-er kan zich natuurlijk ook komen scholen in het licht’, schrijft de VPT.

Voorbeelden van theaters en gezelschappen die zich hebben aangesloten bij het initiatief zijn de Nationale Opera & Ballet (Amsterdam), Introdans (Arnhem), Theaterhotel De Oranjerie (Roermond) en De Lawei (Drachten). Bij de meeste theaters kunnen geïnteresseerden zich melden bij de artiesteningang, waar een theatertechnicus hen opwacht voor een rondleiding. Maar elke organisatie geeft een eigen invulling aan de dag.

Het Zuidelijk Toneel laat weten dat bezoekers mee kunnen kijken bij de opbouw van de voorstelling Mission Molière in Schouwburg Concertzaal Tilburg. Theater Utrecht stelt voor de eerste vijftien aanmelders een ticket beschikbaar voor zijn innovation:LAB, een experience die techniek en beleving samenbrengt. Het WestlandTheater De Naald tovert zijn foyer om tot een ’technische speeltuin’. Theater De Oranjerie in Roermond is aan het verbouwen, maar geeft een rondleiding over de bouwplaats en presenteert de bouwtekeningen.