De Toneelschuur, Patronaat, Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem sluiten een alliantie. De vier podiumkunstinstellingen hebben besloten intensiever samen te werken om de bezuinigingen het hoofd te bieden en ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de podiumkunsten in Haarlem gewaarborgd blijft.

In december 2011 hebben de podia opdracht gegeven aan LAgroup Leisure & Arts Consultants om te onderzoeken of er mogelijkheden bestaan voor een intensievere samenwerking tussen de podia. Deze mogelijkheden zijn er volgens LAgroup zeker. De samenwerking is tot stand gekomen om een kwalitatief goed aanbod van de podiumkunsten in Haarlem te kunnen blijven waarborgen. De vier podia zullen zich samen richten op educatie, talentontwikkeling, publieksbereik en participatie en productie en programma-aanbod. De samenwerking wordt vooralsnog geïntensifieerd op het gebied van kassa, marketing, gezamenlijke inkoop en zalenverhuur. De LAgroup oppert dat er na verloop van tijd ook een back office voor deze gebieden kan worden gerealiseerd.
Op het gebied van ICT en het afstemmen van de programmering en marketing acties bestond al langer een samenwerking tussen de podia. Zo organiseren zij al samen het evenement De Stad als Podium en liep er al een onderzoek naar gezamenlijk bouwbeheer.
Ondanks het intensifiëren van het samenwerken adviseert LAgroup niet te fuseren tot één geheel omdat ze vreest dat ‘de unieke profielen, identiteiten en werkculturen’ dan verloren gaan.