De brancheverenigingen van podia (VSCD en VVP) en producenten (NAPK, VvNO en VVTP) hebben samen een onafhankelijke commissie ingesteld om hen te adviseren over de schade van de door de coronacrisis veroorzaakte sluiting van theaters en concertzalen.

De directe gevolgen van de coronamaatregelen zijn voor de podiumkunstensector enorm. Met oog op de anderhalvemetermaatschappij en een recessie op de lange termijn valt grote schade te verwachten. De zogenaamde ‘Commissie van Wijzen’ is gevraagd om concreet alle schade te inventariseren die podia en producenten in de periode van 13 maart tot 1 juni oplopen door de sluiting. Ook gaat zij nadenken over manieren om deze schade te dekken en, in de toekomst, zoveel mogelijk te beperken.

Als voorzitter is Ila Kasem gevraagd. Kasem is onder andere managing Partner Van de Bunt Adviseurs, bestuursvoorzitter van het Prins Claus Fonds en Amnesty Nederland en oud-lid Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten. Verder bestaat de commissie uit accountant Jan Sebel, schade-expert Jolanda Hillebrand-Tijhuis, advocaat Jan van den Grinten en beleidsadviseur Henk Scholten.