Na 14 jaar gesteggel is vorige week het ontwerp voor een nieuw Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch goedgekeurd door de Bossche gemeenteraad. Het theater wordt ontworpen door architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture en zal naar verwachting bij de start van theaterseizoen 2023/2024 openen.

‘Een monument van de toekomst, een cultuurjuweel voor de stad’ betitelde Ingrid van Zwambagt van het CDA het nieuwe theater. Naast twee zalen, krijgt het gebouw onder meer een botanische foyer, een open forum middenin het gebouw en een theatercafé met een ‘iconische vloer waarin je Den Bosch kunt lezen’. Het gebouw is op straatniveau over de hele breedte open.

Het gebouw zal volgens het architectenbureau ‘bijna energieneutraal’ zijn, met veel aandacht voor circulariteit en hergebruik van onderdelen van het oude theatergebouw, zoals grote delen van de draagconstructie van de grote zaal. Een levende groenwand in de foyer moet zorgen voor een duurzamer binnenklimaat, een natuurlijke reiniging van de lucht en een verbetering van de ruimteakoestiek.

In Den Bosch wordt al jaren gepraat over vernieuwing van het bestaande Theater aan de Parade (oorspronkelijk gebouwd in 1976). In 2015 werd besloten tot nieuwbouw, in plaats van renovatie, waarna een discussie losbarstte over verschillende ontwerpen. Ook met de uiteindelijke keuze voor NOAHH zijn veel inwoners het niet eens. Het nieuwe theater zou te massaal, te groot, te modern voor de historische binnenstad en vooral te duur (60,3 miljoen euro) zijn. Omwonenden vrezen overlast en vervuilde lucht in hun tuinen.

In september was al begonnen met de sloop van het oude theater, dat op 31 augustus met een feniks-act van Karin Bloemen de deuren sloot.

Architectenbureau NOAHH tekende eerder voor onder meer Het Huis voor de Podiumkunsten Amare in Den Haag, evenals de concert- en evenementenlocatie TivoliVredenburg in Utrecht en het MFC Doelum in Renkum.

Impressies: NOAHH | Network Oriented Architecture