De festivals zijn een belangrijke sleutel voor een hybride kunstensector. Dat stellen de Verenigde Podiumkunstenfestivals in een pamflet dat ze vandaag aanbieden aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven en aan de Raad voor Cultuur. Het samenwerkingsverband van meer dan 40 festivals uit alle regio’s meent dat ze ‘als meesters van de ontschotting en het interdisciplinair werken’ in het hart van het cultuurbeleid verankerd moeten worden.

In het pamflet ‘Festivals, geen ontkomen meer aan’ reageren de podiumkunstenfestivals op de landelijke discussie over de toekomst van het culturele bestel. Ze vragen daarbij om hun ‘innovatieve festivalwerking’ in het hart van het nieuwe beleid te plaatsen en om meer (financiële) ruimte vrij te maken om zich te kunnen blijven ontwikkelen. ‘Benadruk hun belang overal in het land, en begin van daaruit te denken over de culturele sector vanaf 2021.’

Gezien de grote spreiding van de podiumkunstenfestivals over het hele land hopen de festivals dat het manifest onderdeel wordt van het startgesprek tussen de minister en de verschillende culturele regio’s op 14 juni en van de gesprekken die daarop volgen.

Foto: ASO van BonteHond op Theaterfestival Boulevard, Jean Philipse