Danser Boston Gallacher, actrice Tessa Jonge Poerink en beeldend kunstenaar Lorena van Bunningen winnen de Haagse Piket Kunstprijzen 2020. Ze ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd gemaakt door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat.

Danser Boston Gallacher was twee jaar geleden ook al genomineerd voor de prijs. Die nominatie was volgens de jury toen ‘gebaseerd op de belofte die sprak uit Gallachers onmiskenbare talent’. ‘Sindsdien heeft Gallacher een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en deze belofte in alle opzichten ingelost. Boston ‘just blows us away’.’

Tessa Jonge Poerink heeft volgens de jury grote spelkwaliteiten. ‘Ze heeft laten zien dat ze een grote zaal tot in de uiterste hoeken kan bespelen. Tessa heeft ook een wilde performer in zich. Ze durft onconventioneel te zijn. Dat brutale en schaamteloze getuigt van een breed spectrum en dat is op haar leeftijd heel bijzonder.’

Naast de winnaars werden dit jaar ook Ciro Duclos en Afra Eisma (Schilderkunst), Lukas Karvelis en Hester Seelen (Dans) en Shah Tabibi en Billy de Walle (Toneel) genomineerd. Alle genomineerden ontvingen deze zomer al een bijdrage van 2000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen.

In verband met die maatregelen was het niet mogelijk om een uitreikingsevenement te organiseren. De winnaars werden daarom onlangs een-voor-een verrast met hulp van familieleden en vakprofessionals. Hiervan zijn afzonderlijk opnames gemaakt die vanaf vrijdag te zien zijn via de social mediakanalen van de Piket Kunstprijzen.

Foto: Janneke van Beek