Danser Alice Godfrey en actrice Kaatje Kooij hebben een Piket Kunstprijs 2016 gewonnen. Met de onderscheiding ondersteunt de Stichting mr F.H. Piket jonge kunstenaars in de regio Den Haag onder de 30 jaar. Tijdens de uitreiking gisteren in Theater aan het Spui ontving elke laureaat een sculptuur van kunstenaar Anneke Schat en een cheque van 8000 euro. Een aparte ‘Piket Juryprijs’ voor de ondersteuning van jonge kunstenaars ging naar Leo Spreksel. 

Alice Godfrey (1994, Windhoek, Zuid-Afrika) danst bij NDT 2. De jury vindt haar daar een ‘magnetische toneelverschijning’, ‘een absolute blikvanger met een intrigerende, intense uitstraling, die tegelijk speels en raadselachtig is’. Actrice Kaatje Kooij (1990, Rotterdam) speelt bij NTjong en haar eigen theatercollectief Moeremans&Sons. Ze is volgens de jury ‘authentiek, serieus en ook bescheiden, poëtisch en fijngevoelig’. De jury roemt ook haar durf om delicate thema’s aan te pakken.

Leo Spreksel (1950) is artistiek directeur en programmeur dans van Korzo. Hij is volgens de jury ‘de belichaming van wat één individu voor de ontwikkeling van dans in een stad kan betekenen’. Hij begrijpt dat jong talent alleen aan het kunstklimaat van een stad gekoppeld kan worden door ondersteuning en hij tilt via samenwerkingen talentontwikkeling naar een hoger plan. ‘Mede dankzij hem kan Den Haag zich met recht profileren als een dansstad van internationale allure’, aldus de jury. Spreksel kreeg een kunstwerk en een oorkonde.

Naamgever van de prijs is Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat, politicus en een groot liefhebber van schilderkunst, dans en toneel. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie jonge, veelbelovende kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs.

Debbie Young (1990, Glasgow, Schotland) won dit jaar de Piket Kunstprijs Schilderkunst.

Foto: Alice Godfrey bij het Nederlands Dans Theater