Piet Menu (1977) wordt met ingang van september 2015 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel (HZT) in Tilburg. Hij volgt de huidige artistiek directeur Matthijs Rümke op, die vanwege gezondheidsredenen per september 2015 zijn functie overdraagt. Rümke neemt overigens geen afscheid van het gezelschap: hij blijft er werkzaam als regisseur, conceptontwikkelaar en projectleider.

De Vlaming Piet Menu zal zijn functie als artistiek directeur anders invullen dan Rümke. Hij wordt werkzaam als intendant, zonder zelf voorstellingen te regisseren, zoals Rümke doet. Menu zal in die rol regisseurs aan het gezelschap verbinden. Zijn inzet is een huis dat sterk is geworteld in de regio en een innovatieve en internationale uitstraling heeft. Ook wil hij op zoek naar nieuwe samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland en aandacht blijven schenken aan de huidige pijlers talentontwikkeling, educatie en het uitbreiden van de regiofunctie in Noord-Brabant.

Tot september 2015 blijft Menu werkzaam in zijn huidige functie als algemeen directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Daaraan voorafgaand was hij artistiek leider van Huis van Bourgondië, een productiehuis voor theater en performance in Maastricht, en mede-artistiek leider van Festival Cement in Den Bosch. Van 2003 tot 2008 werkte hij als programmeur podiumkunsten bij de Brakke Grond en organiseerde hij activiteiten en festivals op het gebied van theater, dans, performance, literatuur en nieuwe media.

Voor Rümke staat onder andere Stad van de Toekomst op de planning, een grootschalig project in het kader van het Jheronimus Boschjaar in 2016 in Den Bosch.

Het Zuidelijk Toneel is een van de negen gezelschappen die in de Basisinfrastructuur een meerjarige Rijkssubsidie ontvangt .

Foto Piet Menu: Marloes van Doorn, VAN DOORN Photography