Pierre Audi stopt in september 2018 met zijn functie als directeur van De Nationale Opera. Na dertig jaar het Amsterdamse operagezelschap te hebben geleid vertrekt hij in 2018 naar Frankrijk, waar hij is benoemd tot algemeen directeur van Festival d’Aix-en-Provence voor een periode van vijf jaar. 

Audi gaat zijn nieuwe functie combineren met het artistiek directeurschap van Park Avenue Armory in New York, een multidisciplinair kunstencentrum waar hij sinds oktober 2015 de leiding heeft. De voorbereidingen voor de festivalprogrammering van Aix-en-Provence 2019 en verder starten al in september 2016: op die datum begint Audi als adjunct-directeur naast algemeen directeur Bernard Foccroulle.

‘De sterke nationale en internationale positie van De Nationale Opera is primair zijn verdienste’, zegt Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet, over Audi. ‘Pierre heeft zich op het moment dat hij weggaat dertig jaar gegeven aan De Nationale Opera en wij hebben daar als gezelschap, als organisatie en als bezoekers de artistieke vruchten van kunnen plukken. Wanneer Pierre in 2018 vertrekt, laat hij het gezelschap in blakende gezondheid achter.’

In de twee seizoenen die hem bij De Nationale Opera nog resten maakt Audi de cyclus Licht van componist Karlheinz Stockhausen, een project dat hij samen met het Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium Den Haag ontwikkelt.

Foto: Sarah Wong