Theaters mogen per 1 juni maximaal dertig bezoekers ontvangen, exclusief personeel. Dat melde minister-president Mark Rutte gisteren tijdens de persconferentie over de versoepeling van enkele coronamaatregelen. Twee weken geleden rekende de minister het personeel nog bij het gestelde maximum, maar handhaven daarvan bleek in de praktijk ‘niet haalbaar’.

Het maximum aantal van dertig toeschouwers geldt nu ook per zaal. Grote theaters met meerdere zalen kunnen dus meer mensen ontvangen.

Er heerst nog twijfel over het tijdstip waarop de deuren op 1 juni precies mogen openen. Rutte zei tijdens de persconferentie van gisteren 12.00 uur, maar het was onduidelijk of hij daarmee doelde op alleen de horeca of ook de theaters, concert- en filmzalen. Verscheidene theaters hadden al een programma aangekondigd op 1 juni om 00.01 uur.

Rutte benadrukte nogmaals dat publiek zich op 1,5 meter afstand van elkaar moet bevinden en er een ‘checkgesprek vooraf’ moet plaatsvinden, waarbij kan worden ingeschat of een bezoeker last heeft van verkoudheidsklachten. Bezoekers moeten altijd reserveren.

Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal dertig bezoekers die 1,5 meter afstand houden.

Ook muziekscholen en centra voor de kunsten kunnen weer per 1 juni open. Hier geldt een maximumaantal van dertig bezoekers per gebouw. Ook hier blijft de anderhalvemeterregel van kracht.

Foto: Grote zaal van Theater Bellevue in anderhalvemeteropstelling, Casper Koster