Paul Koek (artistiek leider, componist, muzikant, regisseur) en Ton van der Meer (muzikaal leider, componist, muzikant) vertrekken deze maand bij de Veenfabriek. Het artistiek leiderschap van het muziektheatergezelschap uit Leiden dragen ze volledig over aan Joeri Vos, die al sinds 2017 samen met Koek het gezelschap leidde. 

Paul Koek (1954) richtte in 2003 de Veenfabriek op en werkte er de afgelopen 16 jaar nauw samen met Ton van der Meer en vele andere muzikanten, componisten, acteurs, kunstenaars, wetenschappers en koks. Onder zijn leiding maakte het gezelschap toonaangevend muziektheater, vooral vanuit Leiden, maar ook in Bochum, Groningen, Avignon en New York.

Met hun vertrek dragen Koek en Van der Meer ook de zogenoemde ‘Veenfabriek Methode’ over, hun werkwijze die uitgaat van de gelijkwaardigheid van alle medewerkers, met de muzikaliteit als basis.

De overdracht van de ‘Veenfabriek Methode’ zou eind deze maand omlijst worden met drie luisteravonden in Scheltema Leiden. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen zal dit ‘muzikaal geschenk’ echter verplaatst worden naar begin 2021.

Foto: Paul Koek (links) en Joeri Vos in 2017, Hielco Kuipers