Paul Eenens heeft zich teruggetrokken als regisseur van Vaslav, de nieuwe voorstelling van DeLaMar Producties. Gijs de Lange neemt de regie van hem over. De wisseling heeft geen consequenties voor de planning, de premièredatum blijft 16 maart. Eenens is uit eigen beweging opgestapt, omdat hij zich bij nader inzien niet de juiste man voor de job achtte, aldus Sophie Janssen, persvoorlichter van DeLaMar Producties. 

Eenens regisseerde verschillende musicals en wilde zich met Vaslav weer eens op een toneelregie richten. Bij Joop van den Ende Theaterproducties maakte hij onder andere de musicals The sound of music, 3 Musketiers, Passion, Jesus Christ Superstar, Aan het einde van de regenboog, Ciske de Rat, Sunset Boulevard, Petticoat, Next to normal, Aspects of love en Love story. Ook regisseerde hij het Koninklijk Gala ter ere van honderdvijfentwintig jaar Carré en Sondheim in songs en Spring awakening bij M-Lab. Tot viermaal toe won hij een John Kraaijkamp Musical Award.

Gijs de Lange regisseerde afgelopen jaar onder andere To be or not to be bij Het Zuidelijk Toneel (waar hij Matthijs Rümke wegens ziekte verving) en God van de slachting bij Senf Theaterpartners. Eerder maakte hij voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam, Orkater, het Nationale Toneel, Het Toneel Speelt, Toneelgroep De Appel en Toneelschap Beumer en Drost. Voor het Holland Festival en de Nationale Reisopera (nu Nederlandse Reisopera) regisseerde hij verschillende opera’s.

Vaslav vertelt het waargebeurde verhaal van balletdanser Vaslav Nijinsky, gespeeld door Maarten Heijmans, die verstrikt raakt in een machtsstrijd tussen zijn vrouw Romola (Noortje Herlaar) en zijn impresario Diaghilev (Jeroen Krabbé). Arthur Japin bewerkte zijn gelijknamige roman op verzoek van DeLaMar Producties tot een toneeltekst.

(Paul Eenens, foto: DeLaMar Producties)