Schrijver en Raad voor Cultuur raadslid Özkan Gölpinar spreekt de Staat van de Nederlandse Theatertekst 2017 uit. Tijdens de ‘Middag van de Toneeltekst’ van het Nederlands Theater Festival op 11 september zal hij een spoedcursus ‘Leren omgaan met schizofrenie’ geven.

Gölpinar heeft meerdere boeken, essays, toneelstukken, documentaires, artikelen, recensies en adviezen op zijn naam staan, en was als adviseur verbonden aan onder andere het Fonds voor de Letteren. Hij laat weten dat hij in zijn Staat gaat bedrukken dat we ‘allemaal moeten leren om te leven in een maatschappij die zich steeds meer kenmerkt door schizofrenie. Een omgeving waarin we soms thuis zijn, maar waarvan we ons soms ook mijlenver verwijderd voelen en waarin het begrip ’thuis’ niet vanzelfsprekend meer is maar steeds opnieuw moet worden uitgevonden, aan de hand van soms botsende en dan weer constructieve conversaties.’

Het Nederlands Theater Festival, De Tekstsmederij en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren samen de ‘Middag van de Toneeltekst’, een programma dat volledig in het teken staat van hedendaagse toneelteksten en hun schrijvers. Tijdens de Middag  wordt ook het TheaterTekstTalent Stipendium 2017 uitgereikt aan Koen Caris. Een korte geënsceneerde lezing presenteert fragmenten van zijn nieuwe toneeltekst MIJN. Toneelauteurs Kees Roorda, Esther Duysker en Rik van den Bos dragen uit eigen werk voor. Schrijver Abdelkader Benali presenteert.

Foto Özkan Gölpinar: Raad voor Cultuur