De Bachelor of Cabaret van de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch wordt per 1 september 2022 volledig door de overheid gefinancierd. Dat heeft het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) bekend gemaakt. 

De vierjarige voltijdopleiding Bachelor of Cabaret van de Koningstheateracademie is de eerste en enige officiële HBO-opleiding tot cabaretier in Nederland. Huidige en toekomstige studenten zullen per 1 september 2022 kunnen rekenen op gunstigere voorwaarden, zoals het wettelijk collegegeld.

De overheidsfinanciering voelt als ‘een erkenning voor het genre cabaret als kunstvorm’ laat oprichter en directeur Anna Uitde Haag weten. Sinds de oprichting in 1999 was de Koningstheateracademie een volledig privaat gefinancierd opleidingsinstituut. In 2012 werd de opleiding cabaret van de Koningstheateracademie al officieel geaccrediteerd tot allereerste Bachelor of Cabaret in Nederland. Dit gebeurde als onderdeel van Avans+, een tak van de hogeschool voor opleidingen die nog niet bekostigd werden door de overheid.

Nu de hbo-opleiding ook overheidsfinanciering krijgt, kan die toetreden tot de reguliere Avans Hogeschool. De Bachelor of Cabaret wordt er onderdeel van de cluster Creative Innovation, waar ook de opleidingen van kunstacademie St. Joost School of Art & Design, CMD, Communicatie en Business Innovation deel van uitmaken.

Als onderdeel van de cluster Creative Innovation verhuist de Koningstheateracademie in de nabije toekomst naar het EKP-pand in Den Bosch. De school laat weten dat deze plek de komende jaren getransformeerd wordt tot een creatieve broedplaats waar kunst, cultuur, design en creatieve economie samenkomen. ‘De Koningstheateracademie verrijkt de toekomstige leeromgeving in het EKP-pand. We bieden de studenten hiermee een unieke mogelijkheid tot samenwerking binnen een breed scala aan kunstdisciplines’, aldus René Bosma, directeur St. Joost School of Art & Design.